Hasznos – Boxhoz szoktatás

Categories


Tags


There’s no content to show here yet.

Social Links


Hasznos – Boxhoz szoktatás

A box rendkívül praktikus eszköz a kutyatartók életében. Azoknak, akik sokat utaznak kutyájukkal vagy épp versenyzést fontolgatnak a jövőben már-már elengedhetetlen. Mindazonáltal, hogy az utazások illetve egyéb elhelyezés szempontjából biztonságot nyújt, ha jól szoktatjuk, hozzá a kutyát a használatához egy életre biztosítunk neki egy hordozható kuckót, az otthon egy darabkáját. A kutyák szeretik a zeg-zugos helyeket, főleg amikor fáradtak vagy idegen helyre visszük őket pl. nyaralni.

A szoktatást érdemes – kölyök kutya esetében – korán elkezdeni, de ha már a felnőtt kutyánkat szeretnék beszoktatni az is lehetséges. Azt is megtehetjük, ha előre tudjuk, hogy sokat fogjuk használni, hogy az otthoni helyének eleve a boxot jelöljük ki.

A boksz kiválasztásánál fontos, hogy tudjuk, hogy mekkorára fog megnőni a kölyökkutyánk, mert így csak egy boxot kell majd vásárolnunk amit jó sokáig tud majd használni illetve ezzel is elősegítjük a boksz nyújtotta állandóságot és biztonságot nyújtó környezet megteremtését.

Akkora boxot kell választanunk, amiben a kutya még meg tud fordulni a saját tengelye körül. Ha nem tud benne forgolódni kedve szerint, az túl szűk lesz neki és csak bekényszerítve érzi majd magát. Ha túl nagyot, akkor elveszíti a kuckó jellegét és kiszolgáltatva érezheti magát benne. Mindenképpen kérjünk segítséget az aktuális eladót, vagy szakembertől. A legjobb, ha van lehetőségünk és kipróbálhatjuk, hogy a kutya kényelmesen befér-e. Ezt mindig csalogatással, jutalomfalattal biztatva tegyük, nehogy az elején elszúrjuk.

A beszoktatás egy viszonylag hosszú folyamat, amit nem éri meg elkapkodni.
Amikor hazavisszük a boxot, akkor első lépésként tegyük le egy olyan helyre ahol jól körül tudja járni, szaglászni a kutya. Érdemes pár „meglepi” jutalomfalatot elrejteni benne, hogy ezzel is bátorítsuk arra, hogy bekukkantson. Amikor közelít a boxhoz és magabiztosan közeledik már meg is erősíthetjük mint jó viselkedést – klikkerrel. Ha még nem ismeri a kutya a klikkert, akkor szóban dicsérjük. Amikor bedugja a fejét vagy esetleg rögtön be is megy ugyanúgy dicsérjük meg.

FONTOS! Fokozatos, türelmes folyamatra készüljünk! A boxra úgy tekintsünk, mint a kutya bunkere, búvóhelye. Nekünk is szükségünk van egy helyre, ahová néha visszahúzódhatunk és ott senki nem piszkál. Ugyan ez vonatkozik a kutyára is. Ha bent van, akkor nincs büntetés, nincs zrikálás. Hadd legyen ott nyugton.
Hagyjuk elöl a boxot jó pár napig és ha épp nem érünk rá a beszoktatással foglalkozni, akkor is gondoskodjunk róla, hogy az ajtó mindig nyitva legyen és lehetőleg pótoljuk a kifogyott „meglepi készletet”.

Amikor már megszokta, a kutya, hogy van egy ilyen hely, akkor akár az étkeztetés is behelyezhetjük. Fogjuk meg az épp aktuális ételadagot – lehetőleg a vacsorát – amit egy jó nagy játék vagy munka előzött meg és tegyük be a boxba. Ha a kutyánk félős, akkor eleinte nem kell betolni egész a hátsó részéig, de legalább a feje lógjon be. Az ajtót még mindig nem csukjuk rá a kutyára. Ezt is ismételgessük, amíg stabilan nem megy akár 1 , 1,5 de akár 2 hétig is. Azután lehet elkezdeni megszoktatni azt is, hogy az ajtó zárva van a háta mögött. Eleinte csak épp pár másodpercre csukjuk rá, nehogy elrontsunk mindent és megijesszük. Mint minden lépést a szoktatás során ezt is akár napokon keresztül lehet ugyan abban a formában gyakorolni. Szépen apránként kezdjük el növelni a zárt ajtó mögött eltöltött időt. Megtehetjük, hogy minden étkezését bentre tesszük át, hogy érezze ott biztonságban, nyugton ehet.

Nagyban segíti a beszoktatást, ha van már a kutyának egyéb fekhelye, ágya akkor azt eltesszük azt arra az időre, míg meg nem szokja az új helyét. Ha a már meglévő ágyban van párna, pléd, törölköző, amin már rajta van a saját szaga, akkor azt mindenképpen tegyük be a boxba, ezzel is növelve az „otthon vagyok, hisz itt a szagom” érzést a kutyában.

A következő lépés az, hogy a boxot betesszük a kocsiba. Ezzel is fokozatos haladjunk, de ott már jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz a dolgunk, mint a teljes beszoktatási folyamat legelején.

Ha nem megy valamelyik lépés vagy csak túl lassúnak tűnik esetleg elakadtatok, akkor mindenképp kérjetek segítségétek oktatóink bármelyikétől