Hasznos – Gondolatok egy kutya áráról

Categories


Tags


There’s no content to show here yet.

Social Links


Hasznos – Gondolatok egy kutya áráról

Egy törzskönyves, megbízható helyről származó francia bulldog kölyök ára kb. 150.000 Ft-nál kezdődik és messze nem itt ér véget. Nem 20, nem 30 vagy 40 ezer forint! Ha 20-50 ezer forint között lát eladó kölyköt, akkor ott sok mindenre számíthat, de korrekt tenyésztőre, minőségi kölykökre nem! Egy kölyök árát nem maga a “törzskönyv” határozza meg, hisz az mindössze pár ezer forint költség. De ahhoz, hogy egy kölyök származási lappal rendelkezzen, a szülőknek és az ő szüleiknek is számtalan dolgot kellett már teljesíteniük, amik (micsoda meglepetés) bizony pénzbe kerülnek. Egészséges, jó temperamentumú, igazi kutyára vágyunk? Akkor bizony azt meg kell fizetni. Ahogy bármi mást is vesz az életben, ha korrekt minőséget keres, akkor annak ára van. Egy bizonyos összeg alatt már egész biztosan nem azt kapja, amit szeretne. Sajnos nagyon sokan azt hiszik és mondják, hogy a pedigrees kutya csak flancolás, nem jók semmire, de ez bizony butaság, nem sok fogalmuk van arról, hogy miről beszélnek. Persze abban igazuk van, hogy önmagában attól, hogy egy kutyának van származási lapja, még nem lesz automatikusan szuper kutya. De az ősök igenis alapvetően meghatározzák, hogy milyen lesz a kölyök, mi várható tőle, míg egy bizonytalan (ismeretlen) szülőktől származó kölyök esetében azért ez sokkal kevésbé kiszámítható.

Szóval, egy kölyök ára nem magától a származási laptól lesz ennyi.

A kutyák tenyésztése (ha valóban tenyésztésről beszélünk) egy nagyon drága hobbi. A tenyésztők (a nagy többség) nem ebből él, dolgozik, mint bárki más, csak épp nem más hobbira költi a “felesleges” pénzét, hanem a kutyáira. Bár sokan gondolják, mondják, hogy “halálra” keresik magukat, de ez elég nagy butaság. Aki ezt mondja, az sosem tenyésztett kutyát és fogalma sincs arról, hogy ez mennyire nem így van.

Hogy mégis miért kerül akkor ilyen sokba (igen, ez sok pénz), miért ennyi egy  kölyök ára? Nézzünk néhány költséget, amik nagyjából segítenek megérteni, miért nem kerülhet egy kölyök 20-30 ezer forintba.

A tenyésztéshez 2 kutya kell, egy kan és egy szuka. Vagy mind a kettő a tenyésztőnél van, vagy csak a szuka, de mindenképpen pénzbe kerül mind a kettő. Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy mind a két kutya a tenyésztőnél van, és számoljunk csak 150.000 Ft-al kutyánként, ez máris 300.000 Ft. Ekkor még nem kimagasló szülőktől származó, esetleg külföldi, neves tenyésztőnél született kutyáról beszélünk, hanem egy korrekt hazai Bulldog tenyesztorol egy külföldi kutya ára kb. 300.000 Ft-nál kezdődik és a tenyésztőtől, vérvonaltól függően az ára lehet akár 800.000 Ft is, esetleg még több!) A két kutyát fel kell nevelni. Ha mondjuk 2 éves korukban születne az első alom, akkor havi táplálása mondjuk alaphangon12.000 Ft áron) egy kutya évi 144.000 Ft-ba kerülne, ez 2 év alatt már 288.000 Ft/kutya, 2 kutya így 576.000 Ft. Eddig 876.000 Ft-nál tartunk, és még semmi mást nem számoltunk, mint a két kutya megvételét (nem kimagasló eredményű felmenőkkel) és etetését! Nem számoltunk porcerősítővel vagy bármilyen más étrendkiegészítővel. A kutyákat ugyanúgy állatorvoshoz kell vinni, oltatni kell és náluk is előfordulhat ilyen-olyan betegség. A kölyökkori oltásoktól kezdve a kontrollokon át, ha semmi komolyabb gond nem volt velük (pl. babézia kullancs miatt, ami bármikor megtörténhet sajnos), akkor a 2 kutya évente minimum 50.000 Ft (inkább több), így ez ismét 100.000 a 2 évre vetítve. A kullancsok elleni védelem kutyánként évi 10-30.0.000 (mondjuk Killtix, ami kb. 6 hónapra jó, Bravectó 3 havonta 7200 Ft ), ez 20-60.000 Ft két kutyánál. A tenyésztés alapkövetelménye a tenyészszemle és képességvizsga, kutyánként 12.000 Ft (vagyis 24.000), amihez szükség van tagságra is (évi 9.000 Ft, 18.000 a 2 évre). Most azzal nem számolunk, hogy a kutyákat esetleg képezni, tanítani is kellene, aminek még akkor is van költsége, ha mi magunk csináljuk bárki segítsége nélkül. Ezt nem lehet a kertben megtenni, de ezt most hagyjuk. A tenyésztéshez, pedigree-hez kell kennelnév, a kutyák tenyésztésbe vétele a klubnál, plusz fedeztetési jegy, alomellenőrzés, stb., ezek mondjuk legyenek 40.000 Ft. A fedeztetés előtt nem árt állatorvosi vizsgálat, és akár herpesz vírus elleni oltás, és egyéb megelőzések kutyáink és a kölykök érdekében, progeszteron szint mérés, stb., ez ismét kb. 40.000 Ft. Ha minden rendben van, sikeres a fedezés, mi vezetjük le a szülést/ellést (császármetszés min. 70.000 Ft, ha esetleg valamiért arra van szükség), akkor csak az anya ellenőrzése kerül kis pénzbe, hogy valóban kint van-e minden kölyök, ez utóbbi legyen csak 5.000 Ft az állatorvosunknak.

Születik mondjuk 4 kölyök, akik neveléséhez sokkal több eledel kell a mamának, és egy idő után a kölyköknek is kell a kölyöktáp, vitaminok, kiegészítők (egyszerűsítek, mert ennél akár több is kellhet, hisz csak az anya a szokásos napi mennyiség többszörösét kell egye, hogy rendesen táplálni tudja a kicsiket, és persze a kölykök száma is befolyásolja a tápfogyást) (egyébként a jó kölyök táp inkább több, de maradjunk ennyinél), 25.000 Ft. (ha tápszer is kell, akkor ez sokkal több pénz.) A 4 kölyök féreghajtásai, oltásai, származási lapjai, orvosi költségei, csipezések mondjuk 100.000 Ft-ba kerülnek (nagyon visszafogottan kalkulálva). Ha nem jön közbe a kicsiknél egy hasmenés vagy bármi egyéb, akkor szerencsés esetben ennyiből megúszható. De valószínűbb, hogy közbejön még némi váratlan dolog. Hol is tartunk? Ez eddig 1.148.000 Ft.

Tehát, eddig semmi mást nem számoltunk össze, mint az alapvető, kvázi kötelező költségeket, amik minimálisan elvárhatóak azért, hogy olyan kölyök születhessen, akivel bárki boldogan élhet, akit nyugodt szívvel lehet ajánlani bárkinek.

Nem számoltunk egyéb költségeket. Pedig ezek a kutyák ugyanúgy kapnak játékokat, fekhelyet, jutalomfalatot, pórázt, bilétát, stb. Elletőláda, a kicsik alá petbed vagy más, infralámpa, áramköltség, idő és energia a tenyésztő részéről, és a többi. És nem számoltunk tréning és kiállítási költségeket sem. Pedig ez utóbbi is komoly összeget emészt fel. Egy hazai kiállításra egy kutya nevezése mondjuk 8.000 Ft. Itthon csak a nevezési és mondjuk az utazási költséggel (autópálya díj, üzemanyag) kell számolni. De egy külföldi kiállítás egy közeli országban 1 kutyával is már kb. 100.000 Ft. (nevezés, szállás, üzemanyag) Azok a kölykök, akiknek a szülei már sok kiállításon nyertek nem csak azért kerülnek többe, mert eleve sokkal többet költött rájuk a tenyésztő, mint arra, aki nem csak nem nyert, hanem nem is volt kiállításon. Hanem azért is, mert az a kutya esetleg már sokszor, sok országban bizonyította (nem csak kisebb magyar kiállításokon, hanem nagy, nemzetközi kiállításokon is), hogy valóban magas minőséget képvisel a fajtán belül, aminek ára van. De, ha ezektől a költségektől eltekintünk, és a kölyköket annyiért adjuk csak, amennyiért 2 évvel korábban a szüleiket vettük (azaz 150.000 Ft-ért), akkor a 4 kölyök 600.000 Ft, azaz nagyából fele annyi mint amennyit a legszükebben ráköltött.  Ezért mondtuk azt, hogy ez egy drága hobbi. De ez nem baj. Nem kell sajnálni a tenyésztőt, mert szereti, amit csinál, ezért éri meg neki így is, mert nem a pénzért csinálja.

Viszont fordítsuk meg egy kicsit a matekot. Az, aki 20-30-40.000 Ft-ért ad egy kölyköt, vajon hol spórol a költségeken? Nos, ők jellemzően nem azok, akik annyira imádják a kutyákat, hogy almonként 1 milliót szeretnének bukni rajta (a fenti költségek és az ő eladási áraik alapján). Szóval, akkor hol spórolnak? Olcsón veszik a tenyészkutyát? Vajon kitől születik az a kölyök, akit franciakent adnak el? Nem minőségi eledelt adnak a szukának? Vajon mit ehet akkor az a kutya? És milyen kölykök születnek egy ilyen “jól” táplált kutyától? Vajon mennyiszer fog szülni az a szegény szuka? Minden tüzelés alkalmával fedeztetni fogják? Hányszor, hány éves koráig? És ha már nem tud szülni, mi lesz a sorsa? Hogyan fognak spórolni, ha már semmi pénzt nem tudnak kihozni belőle??? Vajon mit esznek a kölykök, amíg ott vannak? Vajon attól a valamitől hogyan fejlődnek? Milyen felnőtt lesz majd belőlük? Vajon a szülőknek a kötelező szűrései valóban megvannak? A kicsik valóban kaptak féreghajtót és oltást vagy csak azt mondják? Vajon mennyit foglalkoznak ezekkel a kölykökkel, ha minden egyéb dolgon spórolnak? És vajon ezt a spórolást ki fizeti meg sokszorosan? Vajon kapunk tőlük tenyésztői szerződést? Vállalnak garanciát a kölykökre? Gondolkodjanak el ezeken, és utána döntsék el, honnan és milyen kutyát szeretnének.

A 150 vagy akár 300 ezer forint sok pénz? Így van. Nagyon sok pénz. De el kell döntenünk, mit szeretnénk. Szeretnénk olcsón Francia bulldog kutyát, de nem konkrétan szaporítótól? Akkor keressük fel a Bulldog  fajtamentőket, és fogadjunk örökbe tőlük!!! Esetleg nézzünk szét menhelyeken. Sajnos pont a szaporítóktól származó Franciabol van választék bőven. De, ha már olcsón akarunk kutyát, akkor rajtuk segítsünk, válasszuk őket, és ne miattunk szülessenek újabb és újabb menhelyi kutyusok. Ha viszont megbízható helyről szeretnénk szép és jó kutyát, de egyszerre nem tudunk ennyit kiadni érte, akkor várjunk és spóroljunk. Nem szégyen ez, az emberek többsége nem gazdag. De havi 10.000 Ft-ot talán félre tudunk tenni. Mert, ha nem, akkor miből akarjuk fedezni a kutya költségeit, amikor nálunk van? Mert alap esetben minimum ennyivel azért számolnunk kell. Viszont, ha félreteszünk ennyit, akkor kb. 1 év múlva, már olyan kölyköt vehetünk, aki hosszú évekre boldoggá tehet minket.

Tehát remelem világosan leírtam és mindenből csak legalja nagyon alap árakat írtam ‼️‼️‼️‼️‼️