Hasznos – Nyugton az autóban

Categories


Tags


There’s no content to show here yet.

Social Links


Hasznos – Nyugton az autóban

Ki ne hallotta volna róla, hogy egy kutya nem bírja az autózást. Folyton hány menet közben, bepiszkít a kocsiba, retteg, alig lehet a kocsi közelébe vonszolni hát még berakni oda? Ez is mint sok más probléma a kutyák viselkedésében, egyszerű szoktatás kérdése, természetesen az orvosi esetek kivételével. Az utazásbiztonság nagyon fontos. Ha egy mód és lehetőség van rá, akkor ne ugorjon a kutya a sztráda közepén a nyakunkba.

Vannak remek hámok és boxok, amik jól használhatóak a kutya egy helyben tartására, de ettől a komfort- és biztonságérzetét még nem feltétlenül teremtettük meg a kocsin belül. Minden esetben úgy szoktuk kezdeni, hogy elkezdjük megismertetni a kutyát a kocsival. Mindig pozitív megerősítéssel dolgozunk, hogy véletlenül se érezze a későbbiekben kényszernek, a kocsiba szállást.

Ha magától az autótól is fél a kutya, akkor mindenképp az legyen az első lépés, hogy megmutatjuk neki, hogy a kocsi nem „eszik kutyát” és száz százalék, hogy nem fog egy váratlan pillanatban nekitámadni. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, hogy minden alkalommal, amikor akárcsak az autóra néz, szóban megdicsérjük és klikk + jutalommal megerősítjük, hogy jó úton halad. Amikor már egy-egy lépést tesz a kocsi felé szintén a pozitív megerősítést használva klikk+jutalom és az elmaradhatatlan szóbeli dicséret. Ezt természetesen szép lassan, fokozatosan csináljuk, hogy ne terheljük túl a kutyát. Ha a kutyánk közel mer menni az autóhoz, csak beszállni nem szeret, akkor ezt úgy használjuk ki, hogy kinyitjuk a kocsi ajtaját, és amíg  meg nem szokja, hogy tárva nyitva a kocsi ajtó – amin át egyszer be kell, majd szállnia- addig ott adjuk oda neki az ételét. Amikor már ezt is jól megy, akkor betehetjük az ülés elé a tálját és onnan etessük. És így tovább lépcsőfokról lépcsőfokra haladunk és szépen, fokozatosan tesszük beljebb és beljebb a tálat. Majd ha mindez jól megy, akkor beindíthatjuk az autót és ehhez is elkezdjük hozzászoktatni a kutyát. A lényeg, hogy mindig legyünk fokozatosak és ne siettessük az ebet. A menet közbeni problémákra, lehet az egyik megoldás a ketrec vagy a boksz- amit ha minden jól megy már ismer is a kutya, és meg is szoktattuk vele- ami a saját kis magán kuckója. Illetve ha eltereljük a figyelmét valamivel, pl.: kedvenc játék. Ha ez nem elegendő, akkor, fokozatos szoktatással érjük el, hogy  nyugton maradjon. Betesszük a kocsiba, és ha akár egy-két másodpercig is nyugton marad, akkor mehet a dicséret. Egyre jobban toljuk ki az időt. Majd ha szépen stabilan bent marad, akkor kezdhetjük el az ajtót rácsukni, majd ha ez is megy, akkor próbáljuk meg beindítani az autónkat és végül pár métert haladni a kutyával a kocsiban úgy, hogy nyugton maradjon. Ha mindent jól csináltunk, akkor elég hamar meg szokja az új helyzetet és nem lesz a későbbiekben probléma az autózás.

Mindig legyünk türelmesek és következetesek.