Hasznos – Őszi és téli kozmetika

Categories


Tags


There’s no content to show here yet.

Social Links


Hasznos – Őszi és téli kozmetika

A hűvösebb idő beköszöntével még azok a gazdik is el-elmaradoznak a kutyakozmetikustól, akik addig rendszeresen, azaz 2-3 havonta hordták a kutyájukat. Ennek egyenes következménye, hogy mire beköszönt a tavasz, a szakembernek nem marad más választása, mint a bőrtől kezdődő, összeállt, filces bundát nyírógéppel fejtegetni le a kutyáról. Ez nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is rejt magában, hiszen az összeállt szőr alatt a bőr nem jut levegőhöz. Először csak bepirosodik, esetleg viszketni kezd, majd rögtön ezután következnek a különböző bőrbetegségek, úgy mint ekcéma, gombásodás, stb. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az a kutyabunda, ami igényli a rendszeres karbantartást, nem fog törődni azzal, hogy éppen milyen évszak van.

Ősszel és télen is szükség van a kozmetikázására. Míg tavasszal és nyáron a rövidre nyírás a divat, addig most inkább a hosszabbra hagyott bunda az előnyös. Elvihetjük kozmetikushoz kifésülés, kibontás céljából is. Az pedig, ha megnyíratjuk a kutyát, nem törvényszerűen azt jelenti, hogy 1-2 mm-es lesz a szőre. Többféle gépfej áll egy kutyakozmetikus rendelkezésére, valamelyik hosszabb, valamelyik rövidebb szőrt hagyva. Léteznek úgynevezett műanyag „eltartók” is, amit a gépfejre illesztve lehet használni, és akár több mint 10 cm vastagságú bunda is maradhat vele az eben, csak épp arányos és rendezett lesz. Függetlenül attól, hogy rendszeres vendégei vagyunk-e a kozmetikai szalonoknak, vagy nem, hosszú szőrű kutya esetén elengedhetetlen, hogy otthon is fel legyünk fegyverkezve szőrbontó eszközökkel. Ezek általában: kefe, fésű, filcbontó permet, a radikálisabbaknál filcbontó fésű. Ez utóbbit óvatosan használjuk, mert ha ész nélkül esünk neki az adott csomónak, könnyen okozhatunk véres sebeket a bőrön. Szerencsés esetben ezt a kutyánk remekül tűri és együttműködik, de mikor ellenállásba ütközünk, akkor se adjuk fel, mert ellenkező esetben nem kerülhetjük el a tavaszi kopaszra nyírást.

A szőr karbantartásával kapcsolatos eszközöket érdemes kutyakozmetikai szakboltban beszerezni, mert nagyobb a választék és kedvezőbbek az árak, mint az állatos áruházakban. Ha hidegebb évszakokról beszélünk, óhatatlanul előjön a kutyaruha-kérdés is. Egyrészt egészségügyi szempontból nem tartom előnyösnek, mert gyengíti a természetes védekezőképességet. Különösen a hosszú szőrű fajtáknál felesleges, akiknek jó dús aljszőrük is van. Ilyenek a különböző bichonok (havanese, bolognese, frise), a shih-tzuk és a hozzájuk hasonló kiskutyák. Meg vannak áldva nagy bundával, ami megvédi őket a hidegtől. Kozmetikai szempontból is vannak hátrányai a ruháknak, ugyanis a szőr hajlamos sokkal inkább becsomósodni a ruha alatt, míg a kutyus mozog, sétál benne és így a gazdinak nehezebb dolga lesz az otthoni fésülködésnél. Szerencsére még nem aktuális, de mikor beköszöntenek a fagyok, függetlenül a törvényi előírásoktól, számtalan helyen használnak még sót az utak szórására. A kutyák talpát ez pillanatok alatt elkezdi marni.

A kutyacipő rendkívül divatos, de közel sem jó megoldás. Az egyik érv ellene, hogy bár sok helyen lehet már kapni, mégsem erre találták ki elsősorban. A legtöbb kutyacipőt abból a célból készítik, hogy ha sérülés van a talpon, akkor azt védje az elfertőződéstől. Mivel a sérült lábra a kutyák többnyire nem állnak rá teljes súllyal, így nem is ez volt az elsődleges szempont a gyártásnál, hanem a vízhatlanság és az, hogy jól zárjon, így a séta benne igen kényelmetlen élmény lehet. Emellett természetellenes, kellemetlen benne a mozgás a kutyának és általában külön procedúrát jelent a hozzászoktatás is. Sokkal szerencsésebb megoldásnak tartom a már erre a célra kapható mancsvédő pasztákat, vagy bármilyen magas zsírtartalmú krémet, esetleg marhafaggyút. A séta végeztével csak el kell távolítani és jellemzően nem akadályozza a kutyát a mozgásban. Persze olyan eb is akad, aki mindenáron le akarja nyalni, ezért közvetlenül az utcára kilépés előtt érdemes felkenni, a sétára való készülődés utolsó momentumaként.

Amit még a téllel kapcsolatban feltétlen meg kell említeni, mint állandó velejárója, az a havazás. A jeges hó menet közben beékelődhet a talppárnák közé, amit a kutya általában rendkívül egyszerűen megold, mert kirágcsálja magának, viszont a hosszú szőr a párnácskák között nehezíti ezt. Amennyiben a kutyánk talppárnái között is rendszeresen nő a szőr, kozmetikussal vágassuk ki! A karomvágás és a fülek rendben tartása is évszaktól független, kozmetikai tevékenység.