Hasznos – Túrázzunk a kutyával!

Categories


Tags


There’s no content to show here yet.

Social Links


Hasznos – Túrázzunk a kutyával!

Itt az ősz. Hullnak a falevelek, pompás színekbe öltözött a természet, rugdoshatjuk a faleveleket az erőben. Hamarosan megjelenik majd a hegyekben a hó, ami rengeteg szórakozásra és közösen vívott hó csatára, hógolyózásra ad lehetőséget, tehát itt a közös túrák ideje.

Pest-megyében is sok túra útvonal van, ami akár közközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. Az interneten ezzel kapcsolatban rengeteg információhoz juthattok. Van egy jó alkalmazás is erre a célra a neve: Mapsource, melyre több térképet is le lehet tölteni pl a turistautak.hu-ról. De ha jobban szeretjük a régi módi megoldásokat ezen a téren, akkor érdemes beszerezni egy turista térképet, amit aztán magunkkal is vihetünk a kirándulásokra.

Hogy miért írom le ezt ilyen konkrétan? Mert nagyon fontos, hogy ha nem vagyunk jártasak – vagy egyik túra társunk sem – az adott területen, akkor mindenképp előre tudnunk kell, hogy merre fogunk menni és mire számíthatunk az út során. Értem ez alatt a domborzati viszonyokat, a vad állomány jelenlétét…stb.

Nem ajánlott olyan helyen kezdeni a túrázást, ami túlzottan megterhelő lenne nekünk, vagy a kutyánk számára. Ha gyakorlottabb túrázók vagyunk, akkor nyugodtan nézhetünk hosszabb, meredekebb útvonalat magunknak, de ha csoportosan megyünk, akkor mindenképp gondolnunk kell a csoportösszetételére mind a kutyákat mind az embereket illetően.

Amikor megvan a kiválasztott terület, vagy tájegység, ahol kirándulnánk,döntsük el melyik turistajelzés mentén haladunk majd végig. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy végig egy jelet kell követnünk,hiszen könnyedén megesik, hogy az egyik jelzés valamilyen hosszabb vagy országos túra útvonal jelzése és valamely el ágazásnál más útra ill. jelre kell áttérnünk, hogy visszajussunk a kiinduló ponthoz vagy épp a célhoz.

Mindenképpen előrebeszéljük meg, tűzzük ki, hogy mennyi időt szánunk a túrára és annak alapján is szűkíteni tudjuk a számunkra ideális útvonalat.

A szükséges felszerelés, szintén a túra hosszától, időtartamától, domborzattól és az aktuális időjárástól függ. Ha szép napos időben vagy épp borongósabban visszük ki a kutyákat az erdőbe, akkor is biztosítanunk kell számukra vizet, ami a mi az az emberek részéről szintén fontos. Mindenképp ajánlom, hogy jutalomfalatot is vigyünk magunkkal, mert egy esetleges ismeretlen helyzetben, ha a kutya jól viselkedik, ill. jól viseli az ismeretleningert. A kutyák számára tegyünk be egy kisebb törölközőt, ha hűvösebb az idő, mert ha egy patak mellett vezet az utunk és a kutya vizes lesz, még jó jöhet, ha van mivel átdörgöli az egyes fajtájú ebek bundáját.

Mindig az időjárásnak és a térségnek megfelelő öltözetet viseljünk. Gondoljunk, arra, hogy a pihenőket leszámítva végig mozogni fogunk, de a hegyekben, az erdőkben mindig jó pár fokkal hűvösebb van így, túlöltözni sem kell, de alulöltözni sem célszerű. Legyen nálunk egy pluszban egy vékony pulóver és egy esőkabát sem árthat. Rengeteg lehetőség van, zseb esőkabátok beszerzésére egészen minimál áron is. Ilyenkor már elkél a hosszúnadrág esetleg alá még egy harisnya, leggings, vagy jager alsó is.

A lábbeli kulcsfontosságú kérdés. Mindenképpen olyan cipőre, vagy bakancsra essen a választásunk, amelynek jó rücskös a talpa és könnyedén megkapaszkodhatunk vele egyenetlenebb terepen is. Ha lehet esőre számítani, akkor érdemes bedobni egy pót zoknit, illetve a cipőnket, bakancsunkat indulás előtt lefújni impregnáló spray-vel, ezzel is csökkentve a beázás lehetőségét.

Ha a kutyánk még nem teljesen kézben tartott vagy esetleges behívási problémái lehetnek magas ingerek között, akkor érdemes vagy egy 20 méteres kötelet a nyakörvéhez rögzíteni, vagy hosszabb pórázt – nem flexit, csak sima pórázt- használni ezekre az alkalmakra.

Pár kipróbált, egyszerű vonalvezetésű túra útvonal:

  • Normafa
  • Hűvös-völgyi túraútvonalak egyike
  • Biatorbágyi túraútvonalak
  • Etyeki túra útvonalak
  • Szalajka-völgy

Kellemes időtöltést kívánunk!