Rehabilitáció

Kiemelkedően a pozitív megerősítésre alapozott szolgáltatásunk kutyák viselkedési problémáinak hatékony és empatikus kezelését célozza meg. Szakértőink a kívánt magatartás erősítése révén, pozitív megtapasztalásokon keresztül vezetik kutyákat a változás felé. Hangsúlyt fektetünk a kölcsönös bizalomra és az együttműködésre, miközben olyan terápiákat alkalmazunk, amelyek építik a megfelelő kapcsolatot a gazdi és a kutya között. A megértés fontos elemei szolgáltatásunknak, és hisszük, hogy a pozitív élményeken alapuló rehabilitációval kutyája nem csak a kívánt viselkedési változásokat tapasztalja meg, hanem boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet is élhet. A kutyákkal való szeretetteljes és pozitív kapcsolat kialakítása számunkra mindennél fontosabb.

Meggyőződésünk, hogy rossz kutya nem létezik, legfeljebb rosszul kommunikál, vagy előélete során a megfelelő nevelési folyamatban – ezalatt értjük a kölyök és felnőttkori szocializációt- valamelyik pontnál zavar léphetett fel, esetleg külső –általában emberi- behatásra rossz kommunikációs jegyeket volt kénytelen felvenni. Melyek lehetnek ezek, mikor érdemes speciális, egyéni képzést alkalmazni a kutyánál?

Tipikus viselkedési problémák:

  • rosszul kommunikál fajtársaival, pl. minden kutya megtámadja, megkergeti, vagy ő viselkedik agresszívan fajtársaival
  • nem tűri meg az embereket, folyamatosan ugat, morog, esetleg megpróbálja megtámadni az embereket –házon belül vagy kívül
  • fél más kutyáktól, menekül, félelmében támad
  • fél az emberektől, nem lehet megsimogatni, esetleg „megtámadja” a felé közeledőt
  • nem kommunikál más kutyákkal, emberekkel
  • „ok nélkül” megijed hangoktól, tárgyaktól (bicikli, motor, busz, stb.)
  • számára ismeretlen helyzetekben fél vagy agresszívan lép fel
  • Szeparációs szorongás, nem lehet otthon hagyni

Természetesen a legnehezebb része a képzésnek –már ez is képzés része- a helyes helyzetfelismerés. Fontos, hogy a gazda elfogadja, hogy kutyája –bár a világ legjobb kutyája, hiszen azért választotta őt- kisebb-nagyobb problémákkal küzd, melyen segíteni kell, és aminek megoldását követően sokkal harmonikusabb, problémamentes életet tudnak együtt élni.

Számunkra a legfontosabb az, hogy a kutya problémáját felismerjük és korrigáljuk, ezáltal a kutyát és gazdáját segítsük a nyugodt és kiegyensúlyozott kutyás élet megismeréséhez.

A foglalkozás az iskolában, zárt területen, kontrollált körülmények között zajlik. Első alkalommal a gazda elmondása, valamint a kutya mutatott viselkedése alapján felmérjük a lehetséges problémá(ka)t, személyre szabott szocializációs programot készítünk, valamint elkezdjük a szükséges elméleti tudást átadni a gazda részére.

A további foglalkozások során nem csak a tüneteket kezeljük, feltárjuk a valódi okokat, és azok megszüntetésével „vesszük ki” a kutyából a problémás viselkedést. Ezzel párhuzamosan a gazda részére átadjuk mindazt a szükséges tudásanyagot, technikai ismeretet, amellyel el tudja érni, hogy kedvence ne csak a kutyaiskolában, de tulajdonképpen bármilyen helyzetben is „normálisan” viselkedjen.

Mindezt kiegészíti a gazdának feladott „házi feladat”, hiszen a hét minden napján ő van együtt a kutyájával, neki is kell tennie azért, hogy a probléma megszűnjön.